ALBLASSERDAM – Een feestelijk èn een emotioneel moment, afgelopen zaterdag, 18 september 2021, op de rotonde aan de Randweg / Plantageweg in Alblasserdam. Daar werden door burgemeester Jaap Paans en kunstenaar Roel Teeuwen twee koperen platen gemonteerd op het kunstwerk De Vier Windstreken. Dit gebeurde in het bijzijn van familieleden en van mensen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Op de platen staan de namen van Ruud Boele en mevrouw Dullemeijer-Smit.

Alblasserdammer in Nieuw-Lekkerland
Ruud Boele was onder meer vanaf 2000 tot 2020 voorzitter van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard. Hij was vaak in Alblasserdam te vinden en was zo actief in Alblasserdam, dat hij op de koperen plaat herdacht wordt als ‘Een echte Alblasserdammer die in Nieuw-Lekkerland woonde’. Ruud Boele overleed in oktober 2020 op 72-jarige leeftijd. Burgemeester Jaap Paans vertelde in het bijzijn van de familie en de mensen van de Historische Vereniging over zijn ervaringen met de heer Boele. Dit zorgde voor emotionele reacties. “Het is bijzonder en tegelijkertijd weemoedig,” aldus Paans.

Warm mens
Paans vertelde: “Ruud was gepassioneerd betrokken bij de samenleving. Willen we goed blijven samenleven in de toekomst, moeten we een goed besef hebben van het verleden. Daar draagt dit bord ook aan bij. Ruud was voor mij een warm en betrokken mens. Wat mij betreft mag het plaatje van Ruud geplaatst worden in de top van het kunstwerk.”

Gulle Dullemeijer
De andere koperen plaat was voor mevrouw Dullemeijer – Smit die een maand eerder dan Ruud Boele overleed. Mevrouw Dullemeijer uit Wassenaar was kinderarts. Zij was de dochter van Cornelis Fop Smit, directeur van Zuurstoffabriek De Alblas in Alblasserdam. Mevrouw was jarenlang betrokken bij de Historische Vereniging in Alblasserdam. Zij schonk de vereniging een groot geldbedrag, waarmee de vereniging 13 jaar geleden hun pand aan het Cortgene kon kopen en de Oudheidkamer kon inrichten. Na het overlijden van mevrouw Dullemeijer is er opnieuw een flink bedrag ten goede gekomen aan de Historische Vereniging.

Bron: Alblasserdamsnieuws.nl


Naar het overzicht