Oproep

Voor Open Monumentendag op 8 september 2018.

Dit jaar is het thema ‘In Europa’. De werkgroep Tentoonstellingen haakt hier op in met: ‘Historie scheepsbouw langs de dijk van Alblasserdam’. Langs de dijk komt een route met fotoborden van bedrijven die daar hebben gestaan of nog staan. Iedereen kan deze route lopend of met de fiets afleggen. Het gaat hierbij om bedrijven als NKF, Nieuwe werf/ van der Giessen- de Noord, Oude werf/Verolme, Oceanco, Von Lindern, Kloos en Jonker. Maar ook de toeleveringsbedrijven zoals papiergarenfabriek, conservenfabriek, Vroege, Clements e.d. komen aan bod.

We zoeken oud -werknemers die op zaterdag 8 september een en ander over de bedrijven kunnen vertellen. Ook van bedrijven die hier niet genoemd zijn kunnen oud- werknemers zich aanmelden.

Opgave kan via de email tentoonstellingenhvwa@hotmail.com of bellen naar Dick van Bochove, telefoonnummer 078-6913632, secretaris van de werkgroep Tentoonstellingen.

Persbericht   

Open Monumentendag 8 september 2018, thema ‘In Europa’

ALBLASSERDAM – De plaatselijke tentoonstellingscommissie van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard haakt hierop in en organiseert op zaterdag 8 september in Alblasserdam een fiets- c.q. wandelroute waarbij u, door middel van fotoborden, informatie krijgt over bedrijven die in Alblasserdam  gevestigd waren of soms nog gevestigd zijn of iets met de scheepsbouw te maken hadden / hebben. Veel van deze bedrijven hadden hun klanten niet alleen in Nederland en Europa, maar soms ook over de hele wereld.

Er zijn foto’s te zien van o.a. de Kabelfabriek, de grotere scheepswerven zoals van der Giessen-de Noord (nieuwe werf), Verolme (oude werf), Oceanco,  Von Lindern, Kloos, Vroege, J&K Smit en kleinere scheepswerven zoals Vermeulen, Janse, Jonker, Tukker en Beenhakker. Maar ook van diverse toeleveringsbedrijven, zoals de conservenfabriek Meursing,  verzinkerij Clements, houthandel Klaver, zeilmakerij en machinefabriek Van der Lee, papiergarenfabriek, Nederlandse touwfabriek en Variël.

De route is ongeveer 6 kilometer lang en slingert zich als een lint langs de Noord in Alblasserdam over de Ruigenhil, Dam, Zuiderstek, Cortgene, West- en Oostkinderdijk en eindigt bij Hotel Kinderdijk/Biggelmee.

Aan het einde van de route is er, onder het genot van een kopje koffie of thee aangeboden door Hotel Kinderdijk, de gelegenheid om een prijsvraag in te vullen. De winnaar van de prijsvraag wordt beloond met een cadeaubon.

Bent u enthousiast geworden en wilt u meefietsen dan wel mee wandelen?

U kunt starten vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur. Het startpunt is bij het gebouw van de HVWA, Cortgene 3 te Alblasserdam waar deelnemers worden voorzien van een boekje met routebeschrijving en een waardebon voor koffie/thee/fris bij Hotel Kinderdijk.

Het leuke van deze route is dat er geen kosten aan verbonden zijn!

Wij zien u graag op zaterdag 8 september 2018!!!


Naar het overzicht